به گزارش «راهبرد معاصر»؛ مجلس ملی کردستان در انتخابات 19 می 1992 میلادی برای نخستین بار در این اقلیم خودمختار عراق پایهگذاری و سال 2013 میلادی اصلاح شد. در سومین دوره، مجلس ملی کردستان به مجلس کردستان تغییر نام داد؛ شورایی دارای 111 نماینده که برپایه قانون انتخابات اقلیم کردستان، هر چهار سال یک بار انتخاب می شوند. از این تعداد پنج کرسی به مسیحیان، پنج کرسی به ترکمن ها و 30 درصد کرسی ها به زنان اختصاص داشت. (با حکم دادگاه عالی فدرال سهمیه اقلیت ها تغییر یافت که در ادامه بررسی می شود).
مجلس اقلیم براساس آئین نامه داخلی خود حق قانونگذاری در امور داخلی اقلیم، با 19 کمیسیون مختلف نقش قانونگذاری و نظارتی بر دولت محلی برعهده دارد و رئیس کنونی آن ریواز فایق از اعضای اتحادیه میهنی است.[1]انتخابات مجلس کردستان برپایه نظام تناسبی انجام میپذیرد و هر شهروند بالای 18 سال اقلیم کردستان که در حوزههای انتخاباتی ثبت نام کرده باشد، میتواند به فهرست نامزدهای یکی از احزاب رأی دهد.
30 می 2023 میلادی دادگاه در حکمی تمدید دوره پنجم مجلس اقلیم را غیر قانونی و همه قوانین مصوب پس از پایان چهار ساله مجلس را ملغی اعلان کرد
پس از اعلام نتیجه انتخابات، هر حزب با توجه به سهمی که از آرای مردم به دست آورده است، شماری از صندلی های مجلس را در اختیار می گیرد. آخرین دوره انتخابات مجلس (پنجمین دوره) 20 اکتبر 2018 میلادی برگزار شد[2]. طبق قانون انتخابات مجلس اقلیم کردستان (شماره 1 سال 1992)، دوره پنجم مجلس 6 نوامبر 2022 میلادی پایان یافت و طبق قانون می بایست ششمین دوره انتخابات مجلس 9 اکتبر 2022 میلادی برگزار می شد که به دلیل اختلافات احزاب سیاسی حاکم بر اقلیم کردستان و احکام دادگاه عالی فدرال در زمینه قانون انتخابات، برگزاری آن در این منطقه تاکنون چهار بار به تعویق افتاده است. نیچروان بارزانی، رئیس اقلیم کردستان برای پنجمین بار ۲۰۲۴/۱۰/۲۰ (۲۹ مهر1403) را به عنوان تاریخ برگزاری ششمین دوره انتخابات مجلس اقلیم کردستان تعیین کرد.
اتحادیه میهنی کردستان (رقیب اصلی حزب دموکرات کردستان) که در سلیمانیه مستقر است، بر ضرورت برگزاری انتخابات در موعد مقرر تأکید کرد
اتحادیه میهنی کردستان (رقیب اصلی حزب دموکرات کردستان) که در سلیمانیه مستقر است، بر ضرورت برگزاری انتخابات در موعد مقرر تأکید کرد و بافل طالبانی، رهبری اتحادیه میهنی و شخصیت های برجسته اتحادیه به دفاع از احکام دادگاه فدرال پرداختند.
شاسوار عبدالواحد، رئیس گروه مخالف جنبش نسل جدید تأکید کرد، در صورت تلاش برای ایجاد مانع یا به تأخیر انداختن انتخابات، گروهش انحلال دولت فعلی اقلیم کردستان را از دادگاه عالی فدرال خواهد خواست.
فشارهای داخلی و بین المللی علیه اقدام حزب دموکرات، رایزنی نیچروان بارزانی در بغداد و شکایت مسرور در دادگاه فدرال باعث شد سودانی نشستی با رئیس کمیسیون عالی مستقل انتخابات عراق ترتیب دهد و تأکید کند، انتخابات کردستان باید همراه با سازش و تفاهم سیاسی برگزار شود و همه بخش های جمعیتی اقلیم حق مشارکت در آن داشته باشند.
کمیسیون عالی مستقل انتخابات عراق هم روند برگزاری انتخابات را به حالت تعلیق درآورد، دادگاه فدرال به بازگشت پنج کرسی از 11 کرسی حذف شده اقلیت ها رای داد[4] و در نهایت نیچروان بارزانی با تعویق انتخابات، زمینه های ورود حزب دموکرات را در ششمین دوره انتخابات مجلس اقلیم فراهم کرد.
پیش بینی می شود با توجه به احکام جدید دادگاه عالی فدرال و رایزنی های گسترده مقام های اقلیم کردستان با دولت فدرال و فشارهای منطقه ای و بین المللی، ششمین دوره انتخابات مجلسی اقلیم کردستان در تاریخ مقرر با حضور احزاب مهم سیاسی ازجمله اتحاد اسلامی کردستان، جنبش تغییر، جماعت عدالت کردستان، جنبش نسل جدید، اتحادیه میهنی کردستان، حزب دمکرات کردستان، حزب موضع ملی به ریاست علی محمد صالح نماینده سابق جنبش تغییر، جبهه خلق به ریاست لاهور شیخ جنگی رئیس مشترک سابق اتحادیه میهنی کردستان، ائتلاف کردستان حزب شیوعی، حزب زحمت کشان کردستان و حزب سوسیال دمکرات کردستان به ریاست محمد حاجی محمود ، ائتلاف معاصر حزب محافظین کردستان نجات عمر سورچی، حزب کارگران کردستان به ریاست باپیر و اتحادیه ملی دموکرات کردستان غفور مخموری به ریاست عبدالله حاجی محمود و ... برگزار شود.
_____________________________________________________________________________________________________
[1] با کسب 72 رای به ریاست پارلمان اقلیم کردستان رسید
[2] KDP comes first in Iraqi Kurdistan election,21/10/2018, https://www.reuters.com/article/us-iraq-kurds/kdp-comes-first-in-iraqi-kurdistan-election-idUSKCN1MU0WY
[3] تعداد کرسی اقلیت ها در اقلیم کردستان بدین شکل بوده که احزاب ترکمن 5 کرسی، احزاب آشوری، کلدانی و سریانی 5 کرسی و نمایندگان ارمنی 1 کرسی در پارلمان داشتند و با توجه به تک حوزه ای بودن انتخابات در گذشته و نفوذ حزب دموکرات در اربیل، عموما کرسی اقلیت ها در پارلمان در اختیار حزب دموکرات بود و احزاب کرد خواهان تقسیم کرسی اقلیت ها در دیگر استان های اقلیم بودند اما حکم دادگاه فدرال فراتر از آن صادر گردید.
[4] بنابر حُکم صادر شده، کمیسیون عالی مستقل انتخابات عراق باید به تغییرات در تقسیم کرسیهای پارلمان اقلیم کردستان پایبند باشد. این دستور پس از شکایت نخستوزیر اقلیم کردستان از کمیسیون عالی مستقل انتخابات عراق در دادگاه فدرال صادر شد. با این حکم دادگاه عالی عراق، اجرای یک بند از حکم این دادگاه درباره کرسیهای پارلمان اقلیم کردستان متوقف میشود. بر اساس حکم دادگاه عالی عراق که در پاسخ به شکایت نخستوزیر اقلیم کردستان صادر شده، اجرای بند دوم حکم این دادگاه درباره ماده ۲ سیستم ثبت نام و تایید لیست نامزدهای انتخابات اقلیم کردستان شماره ۷ سال ۲۰۲۴ که در آن پارلمان اقلیم کردستان به ۱۰۰ کرسی بین چهار استان اربیل ۳۴ کرسی-سلیمانیه ۳۸ کرسی-دهوک ۲۵ کرسی و حلبچه ۳ کرسی تقسیم شده متوقف میشود. دادگاه فدرال اعلام کرد اجرای این ماده تا زمان رسیدگی به شکایت مسرور بارزانی متوقف خواهد شد تا از عواقب احتمالی آن در آینده جلوگیری شود.